I dagens Dannmark ved de unge næsten ikke, hvad et puslespil er. De er vant til, at computeren kan ordne det hele for dem. Mange af hverdagens udfordringer kan ofte løses med mobilen eller computeren, hvilket derfor betyder, at de unge typisk ikke bruger synderlig lang tid på at tænke selv, fordi de blandt andet kan finde de fleste svar via Google. Hjernevriderne og de intellektuelle udfordringer bliver der færre og færre af.
Hjernen skal bruges
Men hjernen har brug for at arbejde og man har som menneske brug for at kunne udfordre sig selv. Hvis man gør for lidt ud af at udfordre hjernen, så ender vi mennesker med at vide alt for lidt i sidste ende, og det kan vi jo ikke have.
Puslespil er godt
For unge mennesker kan et puslespil være en god måde at få hjernen i gang på, selvom det ikke lige umiddelbart lyder som noget, der er udfordrende. Dog kan man finde rigtig mange puslespil med tusindvis af brikker, og det kan typisk være et langsigtet projekt at få sådan et til at gå op. Det er ikke kun underholdende at lægge puslespil, men det kan rent faktisk også være ekstremt god hjernegymnastik, så man ikke døser helt hen og bliver for doven som ung.
Hvis man påbegynder et kæmpe puslespil en dag, så kan man snildt lade det ligge på bordet, til man kommer hjem til det igen. Det vil sige, at man gøre det til et større projekt, man kan komme hjem og arbejde på som en forlængelse af læringen. Typisk har de unge været i skole en helt dag og fokuseret på skolebøgerne, og så kan det være dejligt at få lidt afveksling ved at sidde lidt for sig selv med et udfordrende puslespil, der sætter en masse sanser i spil.
Puslespil fremmer indlæring
Derudover kan puslespil også være medvirkende til at fremme små børns læring. De får en fornemmelse for former og farver, og det kan derudover også være en god måde at få fremmet børns motoriske færdigheder. Det kan derfor være super sundt, hvis man som forælder bruger tid på puslespil sammen med barnet, da man så kan være medvirkende til at fremme barnets læring med lidt hjernegymnastik, øvelser og udfordringer.
Puslespil er også fantastisk for ældre
Puslespil er god hjernegymnastik, og det er derfor ikke kun en fordel for unge og helt små børn. Ældre mennesker kan også have god gavn af puslespil, da det typisk kan være en udfordring at holde hovedet klart og skarpt, når man kommer op i årene. Ældre mennesker har typisk heller ikke så mange ting at give sig til, så derfor har de større mulighed for at kunne fordybe sig og dykke ned i projekterne. Puslespil er dog ikke kun for enkelte personer. Det er super oplagt at lægge et puslespil på egen hånd, men det kan være lige så udfordrende og hyggeligt at gøre det sammen som familie. Hvis man vælger at sætte sig ned en aften, så kan man hurtigt få en del timer til at gå. Puslespil er derfor nyttigt og hyggeligt for alle parter – om du er barn, ung eller gammel.